Everything about solunum yetmezliği
Wiki Article
Solunum yetmezliği kandaki oksijen ve karbondioksit seviyelerine bağlı olarak farklılaşan belirtilerle ortaya çıkabilir.
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı, pnömoni, pulmoner emboli, akut solunum sıkıntısı sendromu ve kistik fibroz gibi akciğer hastalıklarının meydana gelmesi
Kan gazı analizinde kanda bulunan oksijen ve karbon dioksit miktarının yanı sıra asit-baz dengesine (asitlik seviyesi) bakılmaktadır.
Böyle bir tablo ile karşılaşıldığında en kısa zamanda hasta mümkünse ambulans ve sağlık personeli gözetiminde, hastaneye yönlendirilmesi gerekmektedir. Eğer hastanın solunum veya kalp fonksiyonları durdu ise, bir taraftan temel yaşam desteği almış kişiler tarafından en kısa zamanda "yeniden canlandırma" manevraları başlatılmalı, diğer taraftan acil gardenım çağrısı yapılmalıdır. Solunum yetmezliği tedavisi genellikle yoğun bakım şartlarında yapılmakta olup oksijen ve/veya solunum yetmezliği ile birlikte solunum yetmezliğine neden olan hastalığa yönelik tedaviler uygulanır. Yoğun bakımda uygulanan solunum yetmezliği tedavileri genellikle ana soluk borusuna yerleştirilen bir tüp (entübasyon) veya yüze yerleştirilen bir maske (non invazif mekanik ventilasyon) yardımıyla pozitif basınç ve oksijen uygulanmasıve bu şekilde solunum kaslarının dinlendirilmesi prensibine dayanır. Güncel tedavi yaklaşımları ve erken müdahale ile, bu hastaların büyük kısmı yeniden sağlıklarına kavuşabilmektedir. Bu nedenle solunum yetmezliğinden şüphelenilen hastanın zaman kaybedilmeden hastaneye uygun şekilde yönlendirilmesi hayati önem taşır. Solunum yetmezliği nasıl anlaşılır?
Solunum birçAlright organın birbiriyle bağlantılı bir şekilde çalışmasını gerekli kılan komplike bir durumdur. Bu sistemlerden herhangi birinde yaşanan issue solunum yetmezliği yaşanmasına neden olabilir. Solunum işinin tamamlanması için temiz havanın akciğerlere ulaşması, akciğerlerde oksijen-karbondioksit değişiminin olması ve dokulara oksijenin iletilmesi gerekir.
Astım ataklarının tedavisinin genel amacı, havayollarındaki mikrobik olmayan iltihaba bağlı daralmanın giderilmesi ve hastanın rahat nefes almasının sağlanmasıdır.
Tedavi çoğunlukla yoğun bakım şartlarında yapılır ve bu rahatsızlığa neden olan hastalıklara karşı tedaviler uygulanır.
3- Solunum arresti: Ordinary solunum işlevinin tümüyle ortadan kalktığı, oksijenlenme ve ventilasyonun tümüyle dışarıdan lawnımla üstlenildiği klinik durumdur. Solunumu ordinary olarak değerlendirilmeyen hastanın aynı zamanda dolaşımı da etkileneceğinden mümkün olan en kısa sürede kişinin dolaşım yeterliliği de değerlendirilmelidir.
Astım atağı geçiren hastanın kendiliğinden solunumu yetersizse pozitif basınçlı ventilasyonla desteklenir. Oksijen uygulaması sırasında nabız oksimetresi ile ölçülen oksijen satürasyonunun % 94’ün üzerinde tutulması hedeflenmelidir.
Gerekli görüldüğü durumlarda, astım belirtilerine yol açan allerjen kaynaklı tetikleyici faktörlerin belirlenmesine propertyım etmek amacıyla alerji deri testleri de yapılabilir.
İyi iletişim kurulabilen, konuşurken solunum sıkıntısı solunum yetmezliğinden ilk önce etkilenen organ hangisidir çekmeyen hastalarda genellikle hafif atak söz konusudur. Konuşmada zorlanan hastalarda ağır astım atağı akla gelmelidir.
Nedenleri arasında KOAH, astım ve pulmoner fibrozis gibi kronik akciğer hastalıkları yer alır.
yetmezliğine bağlı değilse (pulmoner arter oklüzyon basıncının ≤eighteen mmHg olması) hastada ARDS
Solunum yetmezliği olan hasta ne kadar yaşar? Solunum yetmezliğinin nedenine bağlı olarak yaşam süresi değişir.